Waarom?

Zeevaarders die routes wilden gebruiken waar landen een claim op hadden gelegd werden piraten genoemd. Mensen die boeken drukten en verspreidden maar niet onder staat of kerk vielen werden boekpiraten genoemd. Mensen die zelf radio uitzonden in een tijd dat dit een alleenrecht van de staat was werden radiopiraten genoemd.

Voor ons is Piraat een geuzennaam. Wij staan voor vrijheid voor iedereen, zolang het de vrijheid van anderen niet beperkt. Wij staan voor bestaanszekerheid voor iedereen, van goede zorg en vrij onderwijs tot en met onvoorwaardelijk basisinkomen. Wij staan voor een wereld waarin iedereen het zelf mag doen, maar hulp krijgt als dat niet lukt. Voor vrije informatiedeling, want kennis is macht. En die macht moet verschuiven, van het grote bedrijfsleven terug naar de mensen.

De samenleving holt hard de verkeerde kant op. Mensen staan lijnrecht tegenover elkaar en vervallen van tegenstelling in tegenstelling. Ondertussen raken we steeds meer privacy kwijt, zowel aan het bedrijfsleven als door de politiek, terwijl de transparantie van onze overheid flink te wensen over laat.

Wij gaan in tegenstelling tot de gevestigde orde uit van een positief mensbeeld. Mensen kunnen verantwoordelijkheid dragen en nemen, voor zichzelf en hun omgeving. We hebben elkaar nodig, dus gaan wij uit van vertrouwen. In onszelf en in elkaar.

Het antwoord is lokaal. De Piratenpartij Utrecht zet zich enerzijds politiek in gericht op nu de gemeente Utrecht, later ook de provincie Utrecht. Maar de Piratenpartij Utrecht zet zich ook in voor het oprichten en versterken van nieuwe afdelingen. Plan Paars 2028 wil de provincie als een olievlek piratenpaars kleuren, en tegelijk andere afdelingen steunen hun eigen “olievlek” te starten.

Wij weten wat we willen, maar ook zeker wat we willen voorkomen. Met jouw hulp, groot of klein, gaat dat nog lukken ook. Niet morgen, niet volgende maand, maar we blijven groeien en stapjes zetten. Samen-leven en Samen-werken, voor een eerlijke wereld.

Daarom. Doe je mee? Meld je nu aan als lid of vrijwilliger!

Meer lezen? Klik hier voor de volledige visie van de Piratenpartij Utrecht.