Wat is een afdeling?

De Piratenpartij is een internationale beweging, organisaties zoals Piratenpartij Nederland en Piratenpartij Utrecht zijn daar uitingen van. Je hoeft geen lid te zijn om piraat te zijn, je hoeft niet bij een afdeling te zitten om piraat te zijn, maar zoals veel piraten zoeken we wel manieren om samen te werken. Het vormen van een afdeling is er daar een van.

In ons beleidsplan Plan Paars is een van de speerpunten het helpen opzetten van nieuwe afdelingen. Dan is het wel belangrijk om helder te hebben wat een afdeling is. Let wel, dit is hoe wij als Piratenpartij Utrecht hebben besloten een afdeling te definiƫren. Het kan altijd zijn dat het op andere plekken anders gaat, maar hiermee stellen we vast wat we bedoelen als wij als Piratenpartij Utrecht het hebben over afdelingen. Lees en geniet!

Lokale afdelingen – Bestuursbesluit 22-12-2019

In Plan Paars beschrijven we dat we andere lokale afdelingen graag willen ondersteunen. Op die manier zal Nederland gemeente voor gemeente paars gaan kleuren. Hoe we lokale afdelingen precies kunnen ondersteunen wordt beschreven in Plan Paars. Maar, wanneer ben je een lokale afdeling?

Om het zo inclusief mogelijk te houden zien wij vier manieren waarop je erkent zal worden als lokale afdeling. De eerste is dat je een lokale afdeling bent wanneer je zo geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel. Een voordeel hiervan is dat dit betekent dat er al grote stappen zijn gezet in het professionaliseren van de afdeling. Een nadeel is dat dit wel een erg grote drempel is voor sommige afdelingen aangezien dit ook veel geld kost. Een tweede manier is de Drie Piraten Regel. Wanneer er met drie actieve Piraten wordt besloten dat je een afdeling bent is het een feit. Voorwaarden zijn wel dat deze Piraten zo benoemd moeten staan in de Wiki en dat de contactgegevens bekend zijn. Een derde manier is via benoeming van het landelijk bestuur. Zo zou het bestuur bijvoorbeeld kunnen concluderen dat er slechts twee actieve Piraten zijn in een gemeente, maar dat ze wel vertrouwen hebben in deze personen en ze denken dat er potentie tot groei is als deze Piraten worden erkend als afdeling en zo ondersteuning kunnen ontvangen. De vierde en laatste manier is door goedkeuring van een Algemene Leden Vergadering (ALV). De situatie zou kunnen zijn dat een landelijk bestuur geen vertrouwen heeft, maar de Piraten in kwestie wel de ALV weten te overtuigen. Om verwarring te voorkomen; het is dus voldoende om aan een van deze vier voorwaarden te voldoen. Hieronder zullen ze nog een keer worden opgesomd:

  1. Registratie bij de Kamer van Koophandel
  2. Drie Piraten Regel
  3. Landelijk Bestuur
  4. Landelijke ALV