PPU

Waarom VPN?

Zoals veel piraten gebruik ik een VPN.

Een VPN kan op verschillende manieren gebruikt worden. De een gebruikt het om zo nu en dan van locatie te veranderen en eens te ontdekken wat de Zweedse YouTube te bieden heeft en een ander om de goedkoopste vliegtickets te vinden. Ik kan denk ik nog wel een aantal alinea’s vullen met wat Piraten met een VPN doen. Ook al lopen de redenen om een VPN te gebruiken uiteen, delen we een gemeenschappelijke reden om een VPN te gebruiken: het waarborgen van onze privacy en internetvrijheid. Aangezien jij je bevindt op de website van de Piratenpartij Utrecht misschien ook wel lid bent of overweegt om lid te worden neem ik aan dat dit twee dingen zijn die jij ook graag beschermd ziet.

Wat is een VPN nou eigenlijk?
Een Virtual Private Network kun je het beste zien als een veilige tunnel tussen jouw mobiele telefoon of computer en het internet. Al het verkeer wat verzonden wordt vanaf jouw apparaat wordt versleuteld, waardoor vervelende hackers en crackers (niet te verwarren met toffe hackers), regeringen en internetproviders niet kunnen zien welke websites je bezoekt en wat je hierop doet. Daarnaast kunnen de meeste VPN’s ook functioneren als proxy, wat betekend dat je de locatie van jouw apparaat kan verschuilen en zelfs veranderen. Daarvoor hoef je tegenwoordig geen ingewikkelde dingen in te stellen, VPN aanbieders bieden meestal ook apps aan die je binnen een aantal clicks heb geïnstalleerd en opgestart.

Waarom zou jij een VPN moeten gebruiken?
De nummer één reden moet toch het beschermen van je privacy zijn. Wetten zoals de sleepwet die het mogelijk maken voor regeringen om het internetverkeer van hun burgers te onderscheppen, het Europese copyrightdrama op basis waarvan er uploadfilters zullen komen, hackers die zomaar mee kunnen kijken en internetproviders die dat ook kunnen, een VPN zorgt ervoor dat dit allemaal niet meer mogelijk is. Alleen jij, en diegene die over je schouder meekijkt, weet wat jij op het internet uitvoert.
Ook je locatie wordt op deze manier verborgen. Websites en apps kunnen nu niet meer hun advertenties op jouw land van herkomst afstemmen en content die op basis van locatie wordt verspreid kun je nu altijd bekijken. Het enige wat je hoeft te doen is even snel met een server in het gewenste land te verbinden en klaar is kees. Ook websites die in jouw land geblokkeerd zijn kun je nu bekijken zonder een enkel probleem.

Ik zou nog een hele lijst met redenen kunnen opschrijven om jou ervan te overtuigen om een VPN te nemen, maar in mijn ogen zijn dit de twee meest belangrijke redenen om er een te nemen.

Helaas, de code-actie is afgelopen!

Als je nog niet overtuigd bent, laat mij dan afsluiten met dit. Ieder lid van de Piratenpartij, de Piratenpartij Utrecht, en iedere vrijwilliger die zich inzet voor onze doelen kan op aanvraag drie gratis maanden de VPN-service NordVPN uittesten voor maximaal 6 apparaten. Om daar een code voor te ontvangen mail je even met landelijk@pputrecht.nl.

Hoe werkt dat?
Ga naar https://join.nordvpn.com/nl/order/, kies een plan voor 1 maand en kies daarna voor kortingscode toepassen. Zodra je de code hebt toegepast is je plan aangepast naar 3 maanden met 100% korting. Kies een willekeurige betalingsmethode en zodra je op bevestigen drukt is je account actief! Je hebt alleen een e-mail adres nodig en NordVPN bewaart geen logs van je internetverkeer. Na drie maanden weet je zeker of VPN iets voor jou is, dan kan je kiezen voor NordVPN, maar natuurlijk ook voor een andere provider!

Voor de duidelijkheid: De Piratenpartij Utrecht ontvangt geen enkele vorm van vergoeding via NordVPN. Dit artikel gaat over VPN in het algemeen, en via NordVPN hebben we deze deal kunnen maken. Kies je liever voor een andere aanbieder? Geen probleem, informeer jezelf!